O NAMA

Povijest

Mažoretkinje odavna nazivaju ambasadoricama ljepote i plesa, pogotovo kada su u pitanju hrvatske mažoretkinje, koje su već 17 godina najuspješniji timovi u Europi. Naime, europska tradicija njeguje mažoret ples još od 18.stoljeća kada su prve mažoretkinje štapovima predvodile kretanja orkestra kao zamijena dirigentu. S vremenom se razvio mažoret ples koji je isprva bio krut i rigidan, ali se s vremenom razvio pod utjecajem različitih plesnih stilova. Masivne dirigentske palice mažoretkinje su zamijenile lakšim, metalnim štapovima, batonima, te razvile vještine tehniciranja.

Slavni trojac u Domu Željka Marča na Vežici

Prve riječke mažoretkinje osnovane su 1995.godine te su jedan od najstarijih mažoret timova u Republici Hrvatskoj.
Sama ideja o osnivanju mažoretkinja u Gradu Rijeci potekla je od prerano preminulog „barbe“ Jože Komljenovića, vrsnog i daleko priznatog baletana te Gorana Rodina i Mikea Raukara, tada velikih plesnih entuzijasta. Oni su označili početak jednog novog plesnog kluba koji je do današnjeg dana prerastao u Prve riječke mažoretkinje, živući simbol Grada Rijeke.

Laicima prepoznatljive po svojim uniformama, štapovima i „stupanju“, Prve riječke mažoretkinje su među hrvatskim timovima prepoznatljive i po svome hodu, popularno zvanom „riječki hod“ te specifičnom stilu plesa koji je od početaka razvijan od strane gospodina Jože Komljenovića, a spajao je modernu glazbu s baletnim pokretima i elementima folk plesa. Nakon njegove prerane smrti, koreografiranje je kao zadatak preuzela plesna pedagoginja Dolores Bugarin, voditeljica poznate riječke plesne skupine Ri Dance te višestruka državna prvakinja u latino-standardnim plesovima. Uz njezino vodstvo i podršku nezamijenjivog voditelja Prvih riječkih mažoretkinja, Mikea Raukara, došlo je do zaokreta u stilu plesa. Danas riječke mažoretkinje plešu plesove koji kombiniraju različite plesne stilove, i još uvijek ih u Hrvatskoj ostali mažoret timovi nazivaju „totalno drukčijim od drugih.“ Prepoznatljive su, tijekom godina, postale i u inozemstvu ističući se među ostalim mažoretkinjama i odvajajući se od svojevrsnog „mainstreama“ branše, predvodeći promijene i šireći inspiraciju na domaćem i stranom terenu.

Ono što uistinu čini naš rad posebnim jest spajanje tradicionalnog i modernog, rekreacijskog i plesnog dodajući mu određenu dozu odgovornosti i ponosa što proizlazi iz uniforme, a koja za svaku djevojku simbolizira pripadnost Gradu Rijeci te samim time i odgovornost za vlastito ponašanje ali i osjećaj pripadnosti jednoj kulturi i načinu života koju ona samom svojom pojavom predstavlja.

Zakletva Prvih riječkih mažoretkinja:

" Ja, Prva riječka mažoretkinja,
prisežem tebi voljeni grade,
da ću svojun mladosti kraset tvoje letnjice,
domaćin kanton i dragin "ča" činit da se ne pozabe stari užanci.
Ti va moja, ja va tvoje duše
hodit ćemo vavek naprvo! "