RUSKA AVANTURA

Seniorski sastav Prvih riječkih mažoretkinja Novu je godinu započeo petodnevnim putovanjem u površinom najveći grad na svijetu ili kako je još nazivaju „Alfa globalni grad“ – Moskvu, a ovako je to izgledalo:
“Otići u daleku Rusiju moglo se samo iz jednog razloga, a to je naravno ples. Upravo se u Moskvi održavao najpoznatiji ruski festival „International festival – Christmas Stars“. Festival je okupio preko 80 plesnih ansambala i preko 3000 sudionika iz cijeloga svijeta, a riječanke su bile jedine predstavnice svoje zemlje, svoje županije i naravno svoga Grada. Na plesni festival došli su timovi iz Gruzije, Finske, Izraela, Kazahstana, Šri Lanke, Španjolske i još drugih zemalja. Ove godine održavao se jubilarni 20. po redu plesni festival, a Prve riječke mažoretkinje bile su prvi mažoret tim iz Hrvatske koji je ikada nastupao na takvom festivalu, iz razloga što na festivalu nastupaju samo ansambli iz renomiranih plesnih i baletnih škola. Samim time, bile su u centru lokalnih novinara, jer njima je ovo bio prvi susret sa mažoretkinjama.
Festival nije imao natjecateljsku notu, ali su se priznanja dobivala. Tim je priznanje dobio za kulturnu razmjenu, inovativnost, plesnu prezentaciju i koreografiju . Doći u Rusiju, a ne vidjeti i doživjeti ono što ju čini posebnom, bila bi prava šteta. Za potpuni doživljaj Moskve pobrinuli su se sami Rusi, koji su nam dodijelili vodiča 0/24h dnevno. Krenula je tako ruska avantura vožnjom drugom najvećom podzemnom željeznicom na svijetu, zatim razgledavanje Crvenog trga, obilazak starog Arbat street, Space museum, posjet velikom moskovskom cirkusu, zoološkom vrtu, a poseban dojam na svih je ostavio „Ice show – Sleeping beauty“. Da bi razgledavanje učinili lakšim, posjetili smo autohtoni restoran te smo isprobali razna ruska jela. Neobične kombinacije mesa i povrća, spravljeni na nama potpuno novi način, jaki okusi, ali nešto što je vrijedilo probati.
Na sam spomen Rusije svima je prva asocijacija zima. Nažalost, ove godine ona je odlučila ne pokazati svu svoju moć, snijeg se probio tek toliko da nam da mali ugođaj da je zapravo zima. Besprijekorno, prekrasno, predivno, očaravajuće, nadrealno, teško za opisati riječima…to je Moskva. Djevojke su iz Moskve donijele najveću i najljepšu moguću nagradu, onu životnu. Dobiti ovakve uspomene, trenutke, sjećanja, to je nešto što ostaje za cijeli život i što ne može razumjeti onaj tko nije iskusio. Zahvalni smo na ovakvoj prilici, na perfektnoj organizaciji, na osjećaju sigurnosti u tako velebnom gradu, na osjećaju kao da ste upali u bajku. Naš rođendan, naših 25 godina proslavile su seniorke upravo u Rusiji.”

p.s. slikice pogledajte u našoj fotogaleriji